יום שבת, 18 באפריל 2020

איך ליצור פסיפס? בעקבות הפסיפסים בבתי הכנסת העתיקים בגליל

פסיפס הוא צורת אמנות עתיקה, שבה מחברים אבנים או זכוכיות אחת לשנייה על הרצפה או על הקיר. התוצאה היא ציור גדול שעשוי מהמון משבצות קטנות.


בבתי כנסת רבים עתיקים, שהיו פעילים בארץ לפני כאלפיים שנה, הייתה רצפת פסיפס.

אמני הפסיפס של אותה תקופה היו הם מוצאים אבנים בצבעים שונים, שוברים אותן לקוביות קטנות, ולאחר מכן הדביקו על הרצפה של בית הכנסת האבנים הקטנות אחת ליד השניה בצורה מיוחדת, כך שנותר ציור רצפה.

הנה דוגמאות:

רצפת פסיפס עם דגם מנורת שבעות הקנים, מבית הכנסת העתיק בעיר הקדומה ציפורי:
מקור הצילום: ד"ר ענת אביטל, אתר "מטיילים"

רצפת פסיפס עם גלגל המזלות, באותו מקום:
מקור הצילום: ג. דלורטו/ ויקיפדיה

והנה עוד דוגמא: פסיפס של פיל, שהתגלה בקיבוץ חוקוק ליד הכנרת:

פסיפס אלכסנדר הגדול בית כנסת בחוקוק (יח"צ , Jim Haberman)
מקור הצילום: ג'ים הברמן. https://travel.walla.co.il/item/2872977

אז איך נכין פסיפס בבית?
בבית לא נכין פסיפס מאבנים, אלא מקרטון וניירות.

ההדרכה ביו טיוב זמינה לכם בלינק הזה:
https://www.youtube.com/watch?v=nLM0FSau2NY

החומרים שנצטרך:

  • חתיכת קרטון עבה (כמו קרטון של אריזות מזון), עבור הרקע לפסיפס
  • דבק (כל סוג של דבק שמתאים להדבקת נייר. בדוגמאות המצולמות השתמשתי בדבק פלסטי בבקבוקון)
  • מספריים
  • שאריות של בריסטולים, ניירות של מגזינים צבעוניים, ניירות עטיפה, עלוני פרסומת וכדומה
  • מקלון עם צמר גפן לניקוי אוזניים
  • מעט מאוד מים (כפית מים תספיק לנו) בקערית קטנה
  • עפרון מחק ומחדד
  • קיסם עץ 

אופן ההכנה:

1. מתכננים את הציור שעל הפסיפס, ואת הצורה שלו. לדוגמא, פה התחשק לי לעשות משהו עם סירת מפרש בים, והחלטתי שצורת הפסיפס תהיה עגולה. יתכן שתסתכלו קודם על הניירות הצבעוניים שאספתם, ולפי הצבעים שלהם תקבלו רעיון.

2. מסמנים על הקרטון העבה את הצורה החיצונית של הפסיפס. לדוגמא, בשביל ליצור עיגול לקחתי צלחת עגולה וסימנתי קו סביבה, על גבי הקרטון, בעזרת עיפרון. אחר כך גזרתי על הקו וקיבלתי בריסטול עגול.









3. מתכננים את הציור על הפסיפס ומשרטטים בעפרון. מומלץ לעשות משהו פשוט בתור התחלה.



4. מתחילים למלא את הציור: גוזרים חתיכות מהניירות הצבעוניים, מכינים משבצות ומשולשים, מורחים בדבק את הרקע שאותו נרצה למלא, ומדביקים. כדאי לתחום קודם כל את הצורה שבחרנו (במעין "מסגרת") ואז למלא את יתר הצורה.


לדוגמא, החלטתי להכין קודם כל מסגרת לבנה. לכן מרחתי בכל פעם חלק קטן מהשוליים במעט דבר, והדבקתי משבצות לבנות שגזרתי מעיתון.
לאחר מכן רציתי להתחיל למלא את הגל הקרוב למסגרת, בכחול כהה, לכן קודם כל גזרתי משבצות בכחול כהה. מרחתי מעט דבק על הקרטון, במקום שבו ציירתי את הגל הזה, ואז מילאתי אותו. 



שימו לב: כדי "להרים" את משבצות הנייר מהשולחן אל העבודה, אני ממליצה לטבול את מקל האוזניים במעט מאוד מים ואז "להרים" את המשבצת שרצינו. המשבצת תידבק לצמר הגפן הרטוב שבקצה המקל ונוכל כך למקום אותו בקלות על גבי הפסיפס. בעזרת קיסם העץ, אפשר "לדחוף" קצת את הנייר המודבק ולשפר את מקומו על הקרטון לפני שהדבק יתייבש.

5. כשיש פינות וקצוות שלא ניתן למלא בריבוע, כדאי להתאמץ ולגזור משולש מנייר, מלבן קטן וכולי, על פי הצורה הדרושה. המאמץ שתשקיעו בהחלט ייראה. 


כמה טיפים להצלחה:
  • מתחילים בקטן: התחילו בעבודה קטנה , שיש בה מעט צבעים ושאפשר למלא אותה במשבצות גדולות. לאחר מכן תוכלו כבר להכין עבודה נוספת עם יותר פרטים ויותר הקפדה על הדברים.
  • להתאמן: ככל שתתאמנו, כך זה יהיה קל יותר (כמו בכל דבר בחיים)
  • סדר על השולחן: בכל פעם, גיזרו משבצות רק בצבע אחד. לפני שעוברים לצבע אחר, קודם כל מסלקים משולחן העבודה את כל המשבצות האחרות שנותרו, כדי למנוע בלגן.
  • סבלנות: יתכן שהעבודה תיקח כמה שעות. קחו הפסקה אחרי כל צבע. שווה להמשיך עד הסוף.  
הנה עוד פסיפס שהכנתי, קטן יותר. במקרה הזה, קיבלתי את הרעיון לצייר רימון מהצבעים של דף הפרסומת, שהיו בו  אדום, וכמה סוגים של ורוד וקצת לבן. זה התאים לרימון קטן. הנה חלק משלבי העבודה:
חומרי היצירה. ההשראה - מהצבעים של דף הפרסומת

דבק על המסגרת העגולה של הרימון

מילוי המסגרת של הרימון במשבצות אדומות. למעלה - משולשים אדומים.




צילום: איילת ספיר שפירא


מה אפשר לעשות עם הפסיפס?
אפשר להכין המון דברים. 
כרטיס ברכה: קודם כל, מלבן קטן מפסיפס יכול לשמש אתכם לכרטיס ברכה. פשוט מדביקים את הפסיפס לכרטיס מבריסטול חלק, והנה יש לכם כרטיס מקסים, הרבה יותר אישי, יפה ומושקע ממה שמוכרים בחנויות.

סימניה: מתאימה לפסיפס ממלבן צר וארוך.

שלט לדלת: אפשר להכין מקרטון בכל מיני צורות. הוא יכול להחזיק מעמד כמה שנים טובות, אם הוא תלוי בתוך הבית (לדוגמא, בשביל שלט לדלת לחדר שלכם).

אפשר גם להכין תמונת פסיפס לקיר (ואז יש לחורר אותו למעלה ולתלות על מסמר בקיר), להדביק אותו על קלסר, על מחברת, על מסגרת עץ של תמונה או של מראה, על כריכת אלבום תמונות ועוד ועוד.

אשמח מאוד לראות מה עשיתם.
בהצלחה!


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה